Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 09.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Roligere vær med svakere vind, mindre nedbør og relativt milde temperaturer medfører at snødekket stabiliseres. I høyden over mildværsgrensen kan det dannes enkelte ferske nysnøflak som kan være lette å løse ut.

Kantkornlag ligger de fleste steder beskyttet under hard og tykk fokksnø, så antas å være vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 8. februar 2020

Starten av uken var preget av snøbyger og vind i flere retninger. Over tregrensa er det mye hard vindpakket snø, stedvis avblåst hard skare over 600 moh. Siste dagers mildvær har fuktet øverste laget av snødekket under mildværgrensa. Etterhvert som temperaturene har sunket har det dannet seg et tynt skarelag øverst på snødekket.

Det er observert kantkornlag rundt skarelag fra forrige mildvær. Flere observasjoner tyder på at det svake laget er utviklet i et belte mellom ca 400-800 moh.

Utbredelsen av vedvarende svake lag er usikker og de ligger de fleste steder under hard snø, så de antas å være vanskelig å påvirke.

Torsdag morgen er det observert et middels stort (str.2) naturlig utløst flakskred i Øverbygd og i Tamokdalen. Onsdag var det observert flere små (str.1) flakskred.

På torsdag ble det observert flere drønn ved Istindaksla.

Fjellvær

Lørdag 8. februar 2020

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra vest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 9. februar 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS